Demokrati for dummies

Hej, glada läsare. Idag tänkte jag göra en väldigt lättläst, lättförstådd guide till den demokratiska ordning som råder i Sverige. (Detta för att förklara för folk som tycker att det är odemokratiskt av våra nuvarande riksdagspartier att inte vilja samarbeta med partier som t ex Sverigedemokraterna i en regeringskoalition).

I Sverige har vi riksdagsval var fjärde år. Partier som får mer än 4% av rösterna får mandat i riksdagen. Det är alltså dessa av oss medborgare valda representanter. Antal mandat varje parti får beror på hur många procent av rösterna de fått. Totalt sett finns 349 mandat i riksdagen, och det parti som fått flest röster har alltså flest mandat. (Det ojämna antalet mandat beror på att det inte ska kunna bli en 50/50-situation i en omröstning t ex.)

Regeringen bildas av det parti som fått majoritet i riksdagsvalet. I Sverige har vi dock inget parti som når över 50.1% av rösterna, därför måste två eller flera partier gå ihop i en koalition(-sregering) (för er som inte vet vad det är: samverkan eller allians) för att tillsammans komma över 50%.

Det är inte givet att det parti med flest antal röster kommer in i regeringen, då de partier de kan tänka sig att samarbeta med kanske inte tillsammans når över 50%-gränsen. (Se senaste riksdagsvalet; största parti var Socialdemokraterna men de sitter inte i regeringen idag.)

Nu till problematiken. Samtliga sju partier som idag sitter i Sveriges riksdag (Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet samt Vänsterpartiet) säger bestämt nej till ett eventuellt regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. (Till saken hör att Sverigedemokraterna i opinionsundersökningar ligger över 4%-spärren och därmed finns risken/chansen att de kommer in i riksdagen.) Detta tar många som röstar på Sverigedemokraterna som ett "hot mot demokratin", och säger att man i så fall inte lyssnar på folkets röst. Mycket odemokratiskt, om så vore fallet.
Men! Så är inte fallet, och det är viktigt att alla förstår det. Det är viktigt att inte gå på propaganda av sådant slag. För det är inte odemokratiskt att inte vilja bilda en koalitionsregering med ett parti som inte har samma grundläggande ideologi. Folkpartiet skulle t ex inte samarbeta med Vänsterpartiet, av den enkla anledning att de inte har samma grundvärderingar och samma tanke om på vilket sätt Sverige ska styras. Att ett parti som precis klarar 4%spärren för första gången inte får vara med och leka med de andra regeringspartierna är inte odemokratiskt. Om så vore, skulle Socialdemokraterna suttit i regeringen under senaste mandatperioden, då de var det överlägset största partiet i valet år 2006. De sitter inte i regeringen, på grund av att de partier de kunde tänka sig att samarbeta med (och som kunde tänka sig att samarbeta med dem) inte tillsammans fick över 50% av rösterna. Det står alla partier fritt att ingå en allians med de partier som de kan tänka sig att arbeta ihop med. Inget av dagens nu sittande riksdagspartier känner att Sverigedemokraterna är ett parti de kan samarbeta med. Det är inte odemokratiskt, det är demokrati i dess renaste form.

Förstår ni nu?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0