Let's talk about sex baby...

Ja, låt oss prata om sex. Sex är något i princip alla människor sysslar med from time to time, samtidigt som det är något man aldrig någonsin får prata om. Ja, förutom med sina kompisar över en dunk rödtjut eller två.

Varför ska man skämmas för att man har sex, när det är det mest naturliga i världen? Mer naturligt än att, tja, t ex spela gitarr. Läsa en bok. Se en film. Färga håret. Klippa naglarna... sexualdriften är helt naturlig och något som (nästan) alla människor på den här planeten har. Så vad är så pinsamt?

Varför får vi lära oss hur en livmoder ser ut, eller var alla beståndsdelar av ett manligt könsorgan är placerade i skolan? Varför är det viktigt?
Vad som är viktigt är sexualundervisning. Alltså, att skolungdomar får lära sig att sex inte nödvändigtvis innebär penetration, vikten av preventivmedel, att man aldrig måste ha sex om man inte vill... sådana saker.
För en sak vet vi. Ungdomar har sex. Och vi "vuxna" bör ta någon sorts ansvar. Vi har liksom ett val - antingen kan sexualundervisningen i skolan fortsätta vara en integrerad del av biologin, ett par lektioner, där de får lära sig att killar får stånd och tjejer får mens, och där kidsen lär sig om sex genom att runka bulle över en sunkig p-rulle. Eller så kan vi lära ut viktiga saker, och göra sexualkunskap till ett eget ämne där ungdomar faktiskt får lära sig om sex. Och nej, jag menar inte att vi ska lära dem hur man stoppar in en snopp i en fitta. Det finns tusen och åter tusen saker man måste kunna prata om.

Jag tycker det är så sorgligt.. Sverige år 2010, och sexundervisningen är ett skämt. Det är sorgligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0