Att vara svensk.

Svenska folket har talat. 5.8% av oss tycker att Sverigedemokraterna är ett lämpligt parti i vår riksdag, och i en kommun har Svenskarnas Parti (f.d Nationalsocialistisk Front) mandat. Man kan inte göra annat än beklaga att de främlingsfientliga vindar som blåst i Europa nu har nått oss också.

Vårt nya riksdagsparti är ur många synpunkter ett intressant parti, deras valmanifest väcker fler frågor än vad det besvarar och en djupare granskning visar väl mest på att trots att kostymen är bytt är skjortan fortfarande i en brunaktig nyans.

Sverigedemokraterna vill att invandrare ska assimilieras. Många av deras väljare verkar ha missförstått, att de vill förbättra integrationen. Men, för er som inte vet: integration är ett ord som syftar till att beteckna "en förening av skilda delar till en större helhet, alltså en etablering i samhället men inte en fullständig anpassning till kulturen"
Assimilation är en fullständig anpassning, alltså, invandrare kommer hit och ger helt och hållet upp sin kultur och sina värderingar för att bli svenska, through and through.

Men vad är en svensk? Är du likadan som jag? Har vi samma värderingar? Är man svensk om man bor i en villa i en förort med sin hund, sin man och sina 2.5 barn? Är man svensk om man vänsterprasslar varannan lördag när mannen spelar golf med chefen? Är man svensk om man klär sig i nitar och läder och hatar staten och allt vad den står för? Är det svenskt att älska den svenska flaggan och fira 6 juni som en högtidsdag? Kan man (som jag) bo i en invandrartät ytterförort och älska det och ändå vara svensk? Är man svensk om man anser att de kristna värdegrunden är den enda, eller i alla fall den bästa? Kan man vara svensk och samtidigt buddhist?
Vad är svensk kultur? Är det dansband och fylla varje helg, fast man är minsann nykter i veckorna? Är det en svettig rockkonsert och folköl? Är det en singer/songwriter på ett kafé? Är det konstig film som ingen förstår men alla nickar uppskattande till? Är det en tavla som i ärlighetens namn ser ut att vara målad av en treåring, men den är ju på utställning så då är det bra?

Vi är alla olika, och vad jag vill ha sagt är att det finns inte en beskrivning av en typisk svensk - det finns lika många olika sätt att vara svensk som det finns människor i det här landet.
Om sverigedemokraterna inte begär att etniska svenskar ska vandra i samma takt, hur kan de då ens överväga att begära att invandrare ska göra det?

Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra Sonja! Personligen tackar jag för ett mångkulturellt samhälle! Underbart vännen!

2010-09-23 @ 19:50:34
Postat av: DiAnus

Gud vad bra skrivet! Fyfan vad bra avslut Sonjys =D!

2010-09-23 @ 23:00:28
Postat av: emma

väl talat (skrivet)!

2010-09-24 @ 10:57:08
URL: http://emmatingeling.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0